Appels behoren tot de meest populaire fruitsoorten ter wereld.

Ze groeien aan de appelboom (Malus domestica), oorspronkelijk afkomstig uit Centraal-Azië.

Appels zijn rijk aan vezels, vitamine C en diverse antioxidanten. Ze zijn ook zeer voedzaam, gezien het lage aantal calorieën. Studies tonen aan dat het eten van appels meerdere voordelen kan hebben voor de gezondheid. Meestal rauw gegeten, kunnen appels ook gebruikt worden in verschillende recepten, sappen en dranken. Er zijn verschillende soorten in overvloed, met een verscheidenheid aan kleuren en maten. Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over appels.

Appel voedingsfeiten

Hier zijn de voedingsfeiten voor een rauwe, ongepelde, middelgrote appel (100 gram):

 • Calorieën: 52
 • Water: 86%
 • Eiwit: 0,3 gram
 • Koolhydraten: 13,8 gram
 • Suiker: 10,4 gram
 • Vezels: 2,4 gram
 • Vet: 0,2 gram

Koolhydraten in appels

Appels bestaan voornamelijk uit koolhydraten en water. Ze zijn rijk aan eenvoudige suikers, zoals fructose, sacharose en glucose. Ondanks hun hoge koolhydraat- en suikergehalte is hun glycemische index (GI) laag, variërend van 29-44. De GI is een maat voor de invloed van voedsel op de stijging van de bloedsuikerspiegel na het eten. Lage waarden worden geassocieerd met verschillende gezondheidsvoordelen. Vanwege hun hoge vezel- en polyfenolgehalte hebben vruchten vaak een lage GI-score .

Vezels

Appels zijn zeer rijk aan vezels. Een enkele middelgrote appel (100 gram) bevat ongeveer 4 gram van deze voedingsstof, dat is 17% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH).

Een deel van hun vezels is afkomstig van onoplosbare en oplosbare vezels die pectine worden genoemd. Oplosbare vezels worden geassocieerd met tal van gezondheidsvoordelen, mede omdat ze de vriendelijke bacteriën in uw darm voeden. Vezels kunnen ook helpen om de volheid te verbeteren en gewichtsverlies te veroorzaken, terwijl ze de bloedsuikerspiegel verlagen en de spijsverteringsfunctie stimuleren.

Appels bestaan voornamelijk uit koolhydraten en water. Ze bevatten ook vezels, waardoor de bloedsuikerspiegel wordt gematigd en de darmgezondheid wordt bevorderd.

Vitaminen en mineralen

Appels bevatten veel vitaminen en mineralen, maar niet veel. Appels zijn echter meestal een goede bron van vitamine C.

 • Vitamine C. Ook wel ascorbinezuur genoemd, deze vitamine is een veel voorkomende antioxidant in fruit. Het is een essentiële voedingsstof die veel belangrijke functies heeft in je lichaam.
 • Kalium. Het belangrijkste mineraal in appels, kalium, kan de gezondheid van het hart ten goede komen wanneer het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd

Appels zijn niet bijzonder rijk aan vitaminen en mineralen. Ze bevatten echter wel behoorlijke hoeveelheden vitamine C en kalium.

Andere plantaardige stoffen

Appels hebben een hoog gehalte aan verschillende antioxiderende plantencomponenten, die verantwoordelijk zijn voor veel van hun gezondheidsvoordelen. Deze omvatten:

 • Quercetine. Een voedingsstof die ook in veel plantaardig voedsel voorkomt, quercetine kan volgens dierstudies ontstekingsremmende, antivirale, anti-kanker- en antidepressieve effecten hebben.
 • Catechine. Catechine, een natuurlijke antioxidant, is ook in grote hoeveelheden aanwezig in groene thee en is in dierstudies aangetoond dat het de hersen- en spierfunctie verbetert.
 • Chlorogeenzuur. Ook in koffie is aangetoond dat chlorogeenzuur de bloedsuikerspiegel verlaagt en gewichtsverlies veroorzaakt in sommige studies.

Appels zijn een goede bron van verschillende antioxidanten, waaronder quercetine, catechine en chlorogeenzuur. Deze plantaardige stoffen zijn verantwoordelijk voor veel van de voordelen van appels.

Appels en gewichtsverlies

Twee eigenschappen van appels – hun hoge vezelgehalte en lage caloriegehalte – maken ze tot een afslankvriendelijk voedsel. Zo kan het eten van appels uw dagelijkse calorie-inname verlagen en het gewichtsverlies op lange termijn bevorderen. In een studie van 12 weken verloren vrouwen die de opdracht kregen om 1,5 grote appels (300 gram) per dag te eten, 2,9 pond (1,3 kg) in de loop van de studie. Om deze reden kan deze vrucht een nuttige aanvulling zijn op een afslankdieet, vooral als het tussen of voor de maaltijden wordt gegeten.

Appels kunnen een gezond dieet voor gewichtsverlies aanvullen, grotendeels vanwege het hoge vezelgehalte en het lage aantal calorieën.

Gezondheidsvoordelen van appels

Gezien de immense populariteit van de appels is het niet verwonderlijk dat ze vrij grondig zijn bestudeerd.

Bloedsuikerspiegel en diabetes type 2

Er zijn aanwijzingen dat het eten van appels kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en te beschermen tegen diabetes. Sommige van de antioxidanten in appels kunnen ook de spijsvertering en de opname van suikers vertragen. In een studie bij 38.018 vrouwen werd het eten van 1 of meer appels per dag in verband gebracht met een 28% lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.

Bloedcholesterol en hartaandoeningen

In verschillende studies zijn de effecten van appels op de risicofactoren voor hartziekten onderzocht. Een hamsterstudie suggereerde dat appels het totale cholesterolgehalte kunnen verlagen en leiden tot een drastische vermindering van 48% van de plaque-opbouw in de slagaders. Een menselijke studie in Finland toonde aan dat degenen die meer dan 1,9 ons (54 gram) appels per dag consumeerden, een significant lager risico hadden op het ontwikkelen van hartziekten. Met name het risico om te sterven aan hartziekten was 43% lager bij vrouwen en 19% bij mannen.

Kanker

Veel reageerbuis- en dierstudies suggereren dat appel-fytonutriënten bescherming kunnen bieden tegen longkanker en darmkanker. Potentieel bewijs bestaat ook uit studies bij mensen. Eén studie gaf aan dat degenen die 1 of meer appels per dag consumeerden een lager risico op kanker hadden, waaronder een 20% en 18% lager risico op respectievelijk darm- en borstkanker.

Sommige studies geven aan dat appels kunnen helpen bij de bescherming tegen diabetes, hartziekten en kanker.

Mogelijke nadelen

Appels worden over het algemeen goed verdragen. Ze kunnen echter problemen veroorzaken voor mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) omdat ze FODMAPs bevatten, een brede categorie van vezels die bij sommige mensen (32Trusted Source) spijsverteringsverschijnselen veroorzaken, waaronder gas en buikpijn.  Hun fructosegehalte kan ook problematisch zijn voor mensen met fructose-intolerantie.

Appels worden over het algemeen als gezond beschouwd, maar kunnen bij sommige mensen spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Tot slot

Appels zijn gezond, lekker en behoren tot de meest populaire vruchten ter wereld. Hoewel ze niet bijzonder rijk zijn aan vitaminen en mineralen, zijn ze een goede bron van vezels en antioxidanten. Appels kunnen verschillende voordelen hebben, waaronder een verbeterde hartgezondheid en een lager risico op kanker en diabetes. Ze kunnen ook helpen bij gewichtsverlies. Als je gezond wilt eten, zijn appels een uitstekende keuze.