Een goede manier om jouw conditie te verbeteren en fitter te worden is door te beginnen met hardlopen. Het kan alleen best overweldigend zijn wanneer je net begint en niet weet waar je moet beginnen. Daarom geven wij jou in dit artikel enkele goede tips, zodat jij kan beginnen met jouw hardloopjourney!

Rustig aan beginnen

Hardlopers zijn doodlopers, een uitspraak die ironisch gezien erg vaak word gebruikt bij hardlopen. Het is als beginnende hardloper erg belangrijk om jouw lichaam de tijd te gunnen om te wennen aan het hardlopen. Begin daarom eerst met het rennen van korte afstanden op een rustig tempo. Wanneer je te hard van stapel loopt en daardoor te ver of te snel rent aan het begin, kan je overbelasting of blessures oplopen. Begin daarom met een combinatie van wandelen en hardlopen om zo je uithoudingsvermogen geleidelijk aan op te bouwen.

Investeer in goede hardloopschoenen

De juiste schoenen zijn essentieel bij hardlopen, of je nou een beginner bent of al vergevorderd. Met de juiste hardloopschoenen krijgen jouw voeten de juiste ondersteuning en demping, wat jouw gewrichten beschermt. De grootste sportmerken verkopen hardloopschoenen, maar het is van belang dat jij de juiste vindt voor jouw voeten. Ga daarom naar een specialist die jou kan helpen bij het vinden van schoenen die passen bij jouw loopstijl en voettype.

Realistische doelen stellen

Door doelen voor jezelf te stellen kan jij jezelf gemotiveerd houden om door te gaan. Begin wel met haalbare en meetbare doelen. Denk bijvoorbeeld aan het hardlopen van een bepaald aantal kilometers zonder te stoppen. Zodra je merkt beter te worden, kan je jouw doelen aanpassen en deze uitdagender maken. Geduld is hierbij van belang! Besef je dat het tijd kost om vooruitgang te boeken. Neem een kijkje op Strongliving.nl voor tips hoe jij jouw conditie kunt opbouwen tijdens het hardlopen!

Luisteren naar je lichaam

Het luisteren naar je lichaam is één van de belangrijkste aspecten van hardlopen. Zodra je pijn of ongemak ervaart, is het van belang dat je voldoende rust neemt. Ga dus vooral niet door met hardlopen! Pijn is een signaal dat er iets mis is. Door hier op tijd naar te luisteren kan je blessures voorkomen. Hierdoor kan je langer blijven genieten van het hardlopen!

Voeding en hydratatie

Wat tot slot een belangrijke rol speelt bij het hardlopen is dat je voldoende gehydrateerd blijft en gezond eet. Om uitdroging te voorkomen is het belangrijk dat je, vooral na je run, voldoende water drinkt. Eet daarnaast gebalanceerd door voldoende koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten binnen te krijgen. Dit om zo je energieniveau op peil te houden. Een goede tip is om geen zware maaltijd te eten voor je run, maar juist iets lichts met veel koolhydraten. Dit om je van voldoende brandstof te voorzien gedurende je run.